bilećko jezero2

Na izlazu iz Bileće prema Trebinju doživjet ćete, ako ste putnik, prijatno iznenađenje: okruženo sivilom kamena i bezvodnih terena prostire se nepregledno Bilećko jezero. Ovo jezero svoju veličinu započinje odmah ispod kasarne “Bilećki borci” gdje se za ljetnih dana, kada voda znatno opadne, može jasno vidjeti vrelo Trebišnjice koje u velikim bijelim slapovima donosi kisik koji znači život za sav živi svijet u jezeru.

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 395 metara i zajedno sa Trebinjskim jezerom, koje se na njega nastavlja, pruža u dužini od oko 30 km. U vrijeme velikih padavina nivo vode naraste do ivice zelenog vegetacijskog obalnog pojasa , ali dolaskom toplih dana i ljetnog perioda vodostaj znatno opadne. Stvaranjem jezera mnoga naselja koja su se nekada nalazila na obalama plahovite Trebišnjice su potopljena. U geografskoj literaturi, Bilećko jezero još možete naći i pod pojmom Miruško jezero, po nazivu sela i kotline koji su dobrim dijelom potopljeni izgradnjom ove hidroakumulacije.
bilećko jezero3.
Bilećko jezero je jedno od najvećih vještačkih akumulacija na Balkanu sa najvećom izmjerenom dubinom od 104 metra, a značajno je osim po svojoj veličini i doprinosu u proizvodnji električne energije i kao ribolovni raj. Nedovoljno priznat u ovom pogledu, jezero predstavlja skrivenu oazu svakog pravog zaljubljenika u ribolov. U posljednje vrijeme, razvija se i ribogojstvo što jasno pokazuju ribnjaci koji na mnogo mjesta krase pejzaže nepregledno plave vode, a Bilećani imaju privilegiju da uživaju u kupanju na uređenim plažama kada dođu vreli ljetni dani.
Hercegovina promo